JAKTEN PÅ NORDLYSET

 

DSC_4440-Edit.jpg

BLI MED OSS PÅ JAKT ETTER NORDLYSET

Alta kalles Nordlysbyen, og det er det mange gode grunner til. Vi kan spore Nordlysforskningen i Alta helt tilbake tilden franske Le Reserche-ekspedisjonen i 1838. Alta ligger like under nordlysovalen, noe som gjør at Nordlyset danser  over oss oftere enn andre steder. I tillegg vi har et innenlands klima og ofte klart vær, noe som gjør Alta til den perfekte destinasjon for å oppleve de fantastiske grønne flammene på nattehimmelen.

19:00 - 23:00

1545,-

Jakt nordlyset - med bil

Denne turen handler om å jakte nordlyset ved hjelp av lokal kunnskap og erfaringer. Dette gjør at vi på forhånd ikke kan si nøyaktig hvor vi ender opp, men guiden må ta en vurdering av nordlysaktiviteten og skydekke. Vi vil tilbringe nesten 4 timer ute på tur i den mørke natta. Turen starter i våre lokaler, der du vil få en innføring i hvordan fenomenet oppstår og mytene tilknyttet nordlyset.

20:00 - 23:00

990,-

Jakt nordlyset - gåtur

Alta kalles Nordlysbyen. På denne gåturen holder vi oss i selve byen. Vi går fra sentrum og ned mot vår camp nær sjøen. Her vil guiden servere deg varm drikke og snacks, og fortell deg historier om nordlyset mens vi venter på at nordlyset skal danse  for oss på nattehimmelen.
Altas Nordlyshistorie

Alta har vært et viktig sted for nordlysforskningen gjennom tidene. Her er noen av den forskningen som er gjort på det fascinerende fenomenet her i Alta.


LeReserceExpedition.jpg

LE RESERCÉ EXPÉDITION

1838

 

LE RESERCÉ EXPÉDITION

En av de første nordlysforskningene ble gjort av Le Recherché Expedition, på oppfordring fra selveste franskekongen Louis Phillippe. En gruppe forskere fra ekspedisjonen overvintret i Alta i 1838. Deres oppdrag var å fastslå nordlysets høyde. Dette var før  kameraer eksisterte, så deres teknikk involverte å lage tegninger av nordlyset fra to forskjellige geografiske punkter, som de da ville analysere for å finne høyden til nordlyset.

Den begavede kunstneren Louis Bevalet deltok i ekspedisjonen, og lagde et stort antall tegninger av nordlyset - men på tross av innsatsen mislyktes ekspedisjonen i å definere nordlysets høyde.

På venstre side ser vi et litografi av Louis Bevalet, som skildrer nordlysene over Alta


 

Det første fotografiet av nordlyset

I starten av januar 1892 kom to tyskere, astronomen og fysikeren Martin Brendel (1862-1939) og geograf og meteorolog Otto Baschin (1865-1933) til Altafjorden nær Bossekop for å studere nordlys og utføre magnetfeltmålinger. De kom nesten opp til breddegraden 70 ° N. Brendel begynte å fotografere Aurora neste dag, og hans første eksisterende fotografi (den første noensinne) ble tatt 5. januar 1892.

Photography taken by Martin Brendel (1862-1939) in Alta 1892

Photography taken by Martin Brendel (1862-1939) in Alta 1892


Kristian Birkeland.JPG

KRISTIAN BIRKELAND

1867 - 1917

 

KRISTIAN BIRKELAND

Et stort vitenskapelig gjennombrudd ble gjort av den norske forskeren og professor Kristian Birkeland. Han gjennomførte flere ekspedisjoner til Finnmark, hvor han etablerte et nettverk av observatorier under nordlysovalen, for å samle magnetfeltdata.

Under et eksperiment oppdaget Birkeland at en elektronstråle rettet mot en magnetisert terrella ble ført mot magnetpolene og produsert lysringer rundt polene. Han konkluderte med at nordlyset oppsto på lignende måte. Han utviklet en teori der  ladde elektroner ble utstrålt fra solflekker på solen, rettet mot jorden, og ført til jordens polarområder ved det geomagnetiske feltet der de produserte den synlig nordlys. Dette er i hovedsak slik vi er enige om at nordlyset blir produsert den dag i dag.


 

Verdens første permanente nordlysobservatorium

I september 1899 ble byggingen av verdens første permanente nordlysobservatorium fullført på Halddetoppen, en fjelltopp utenfor Alta, 904 meter over havet. På den tiden, et foretrukket sted å observere dette magiske fenomenet. Samtidig ble det bygget en annen stasjon ved Talviktoppen, omtrent fem kilometer fra Halddetoppen. Målet var å observere nordlysene fra disse to toppene for å beregne deres høyde. Birkeland og hans forskningsteam overvintret den påfølgende vinteren på Haldde.

Haldde.jpg

VERDENS FØRSTE PERMANENTE NORDLYS

OBSERVATORIUM

ETABLERT I 1899